Turkse Keuken

Traditionele

Turkse Keuken

De Turkse keuken is een internationaal gewaardeerde keuken met een lange traditie.

De variatie van het eten in Turkije komt voort uit de talloze invasies van vreemde volkeren, die een spoor van kookstijlen hebben achtergelaten.
Deze invloeden kwamen onder andere uit de Ottomaanse tijd, Iran, Irak, Egypte en de Balkan.
De gerechten zijn meestal gebaseerd op vers fruit en groente, gegrild vlees en vele soorten salades.
De diverse schotels worden vaak begeleid door yoghurt en sauzen.

Elke streek heeft zijn eigen specialiteiten en eigen bereidingen van geliefde Turkse gerechten.
Daarom is de Turkse keuken zeer uitgebreid.

Het grote aanbod aan gerechten heeft het Turkse volk ook te danken aan de Ottomanen die echte levensgenieters waren: ze aten graag lekker en veel. Hun koks bedachten vele nieuwe gerechten of bereidingen die intussen ingeburgerd zijn.
De vele varianten Turkse zoetigheid is één van de erfenissen van die periode.

Een Turkse maaltijd

Een Turkse maaltijd is uitgebreid. Vaak wordt een “nat gerecht” (stoofschotel met of zonder vlees) gegeten samen met een “droog gerecht” (zoals pasta, rijst, bulgur of andere graansoorten) en een vers slaatje of tursu (ingemaakte groenten) of cacik (yoghurt met komkommer en kruiden) of hosaf (ingemaakt fruit) en brood (met soms gewone yoghurt erbij). Hier zijn ook vele variaties op zoals de vleesgerechten (kebab), gefrituurde groenten en börek die de maaltijd vervangen of aanvullen. In de zomer wordt soms ook wel een koude maaltijd gegeten bestaande uit watermeloen of druiven met fetakaas of soms allerlei rauwkost met kaas en olijven.

Turks brood (pide of somun) hoort bij elke maaltijd. Deze broodsoorten helpen bij de vertering. Ook bij zetmeelgerechten (zoals gefrituurde aardappelen of rijst bijvoorbeeld) wordt brood gegeten. Enkel bij het ontbijt eet men boter op het brood.

Het ontbijt is eenvoudig: fetakaas, olijven, boter en soms eieren, tomaten, paprika’s of andere groenten met zout en soms brood met confituur of smeerpasta. Soms eet men ook wel eens tost (een soort croque monsieurs) of omelet als ontbijt.
Er is geen verschil tussen middageten en avondeten: de samenstelling is hetzelfde.
Tussendoortjes bestaan vaak uit fruit of stukken groenten (komkommers met zout bijvoorbeeld in de zomer).

Turkije staat bekend om zijn goede en uitgebreide keuken.
Doordat het land zo groot is, kent de Turkse keuken grote regionale verschillen.
Istanbul, op de grens van Europa en Azie, kent de grootste variatie, terwijl de klassieke Turkse gerechten in Centraal-Anatolië te vinden zijn. Hier hebben de nomadische en Arabische invloeden zich vermengd tot een kleurrijk culinair geheel.

Proef lekker natuurlijk Turks bij Talia Delicious !

Call Now Button